hrskavi kadel u cornflakesu.

Topli hrskavi kadel u corn flakesu s jednim hladnim, češnjakastim umakom na bazi jogurta neću nikada odbiti. A pošto je sada sezona (ribo)lova na kadele, ne vidim razloga zašto se svi ne bi počastili.

Hrskavi kadeli u cornflakesu posluženi na tanjuru.

Nego… Što je to kadel?

Iskreno, nisam sigurna kako bi ga drugačije nazvala nego mali morski pas. Mi ga ovdje u Istri zovemo kadel. Moji ribarski izvori kažu da se kod nas na Jadranu najčešće konzumiraju dvije vrste za koje ne postoji zabrana ulova, mekuš i kostelj.

Kadeli spadaju u skupinu riba hrskavičnjača odnosno nemaju klasične koščice kao ostale ribe koje se često nalaze na našem tanjuru već imaju jednu hrskavicu duž cijelog tijela. Što uopće nije loše ako si malo bolje pomislim – samo se skine ta hrskavica u sredini i imamo bijelo, mekano i sočno „čisto meso“ za konzumaciju. Odlično!

Nemam nekog iskustva, ali ribarski izvor kaže da je ga je poprilična avantura očistiti pa je pametnije kupiti ga očišćenog i oguljene kože. Iako se iskreno ne sjećam da sam ga ikada vidjela u ribarnici neočišćenog.

Hranjiva vrijednost kadela

Ono po čemu je konzumacija ribe najpoznatija su definitivno masne kiseline, detaljnije omega-3 masne kiseline. Kadeli nisu nešto ultra masne ribe s obzirom na to da nisu nešto pretjerano aktivne i uglavnom se motaju laganini po morskom dnu. Iz tog razloga kadel spada u skupinu bijelih riba – laganija, manje masna riba.

Otprilike 20% mesa kadela čine bjelančevine, što znači da konzumacijom 100 g čistog mesa kadela unesemo otprilike 20 g bjelančevina. I svakako je važno uzeti u obzir to da meso sadrži cijeli spektar esencijalnih aminokiselina. Skroz neloše.

Ono što može biti zabrinjavajuće kod kadela, ali i kod konzumacije bilo koje druge ribe, je sadržaj histamina. U ovom sam postu pričala malo više o histaminu pa ako vas zanima škicnite. Jedna od stvari koja vam treba biti jako važne kod kupovine ribe je ta da je riba svježa. A to najbolje možete znati ako upoznate svog ribara. Ili tetu ili barbu u ribarnici.

Hrskavi kadeli u cornflakesu posluženi na tanjuru.

Zar se kadel mora namakati u mlijeku?

Kako sam podijelila ideju o ovom jelu na društvenim mrežama tako sam dobila par poruka s pitanjem „A namačeš ti njega prije u mlijeku?“.

Mislim si „U mlijeku? Zašto bi ga namakala u mlijeku?“.

Naravno da sam prvo nazvala mamu i pitala ju da li sam preskočila neki neophodan korak, ali kaže onda da prvi puta čuje i da bi mogla nazvati babu, da će ona sigurno bolje znati. I tako sam ja nazvala babu i… I ona prvi puta čuje! I nije mi preostalo ništa drugo nego ići pitati dobar stari Google jer niti moji ribarski izvori nisu to znali. I onda sam otvorila Pandorinu kutiju! Šestoosamdesetipettisuća sati kasnije došla sam do zaključka!

Dakle… U kojem grmu leži zec (ii kadel)?

Kako bi mi „izbacili“ određene tvari iz našeg tijela, naša jetra od tih „otpadaka“ stvara ureu. Urea krvotokom putuje iz jetre do bubrega, bubrezi ju filtriraju pa izfiltriran otpaci napuštaju tijelo putem mokraće. Znam, znam… Kakve to sada ima veze? Bare with me!

Kod nas se sve to događa u jetri, a kod kadela se to događa po cijelom tijelu stoga oni uree imaju u svim tjelesnim tekućinama. Da bi kadeli ureu držali pod kontrolom, u njihovom tijelu prisutna je još jedna tvar – trimetilamin oksid (TMAO). Te dvije tvari u tijelu kadela djeluju kao glavni osmoliti, odnosno pomažu mu održavati ravnotežu između njihovih tjelesnih tekućina i morske vode u kojoj žive.

Ako se s ribom nakon ulova pravilno ne rukuje, bakterije pretvaraju te osmolite u tvari koje imaju izrazito neugodan i izraženi okus i miris. S obzirom na to da kadeli imaju veće količine navedenih osmolita po cijelom tijelu, sa svim pravilnim rukovanjem nakon ulova, neminovno je da će se stvoriti određena količina “smrdljivih” tvari i tako „pokvariti“ okus mesa.

I tu u igru ulazi mlijeko! Prirodno prisutne tvari u mlijeku (npr. bjelančevina kazein) veže za sebe tvari koje daju kadelu „pokvareni“ okus i miris te ga tako uklanjamo iz ribe. Iiii ta daaaam! Riba više toliko ne smrdi i nema taj jaki, gorki okus! Tu naravno ne pričamo o onom „mirisu“ koji ima stara i pokvarena riba. To se nemojte ni truditi ukloniti, ta riba nije dobra za konzumaciju!

Ukratko… Ako ne želite izraženi okus i miris kada jedete kadela, točajte ga barem sat vremena u mlijeku (u frižideru!). 😉 Iako sam ga ja do sada jela bez točanja u mlijeku i bio mi je sasvim ok. Malo intenzivniji, ali sasvim ok.

Pa da krenemo napokon na recept!

Hrskavi kadeli u cornflakesu posluženi na tanjuru punom svježe zelene salate.

HRSKAVI KADEL U CORN FLAKESU

– za 2 osobe –

700 g kadela
cca 300 mL mlijeka (dovoljno da se prekrije kadel) + 2 žlice za umješati u jaje
2 žlice brašna po želji
1 jaje
100 g corn flakesa
1 puna žličica kopra
sol i papar
par žlica maslinovog ulja

  1. Kadela narežite na fete debljine cca 2 cm, stavite ga u posudu i prekrijte mlijekom. Posudu poklopite i stavite u frižider. Pustite barem sat vremena da se toča.
  2. Nakon sat vremena izvadite fete, osušite papirnatim maramicama te posolite i popaprite.
  3. Zagrijte pećnicu na 200°C, bez ventilacije.
  4. U jednu posudu pomiješajte brašno i kopar. U drugu istucite jaje s 2 žlice mlijeka. U treću posudu dodajte cornflakes koji ste prije usitnili rukom. Možete ga usitniti i u sjeckalici, ali pripazite da ne odete do brašna, da vam ipak ostanu malo veći komadi.
  5.  Posoljene fete kadela prvo ubacite u brašno, pa u jaje pa ga pokrijte s usitnjenim cornflakesom.
  6. Pripremljene fete slažite na plitki pleh koji ste obložili s papirom za pečenje, premažite s malo maslinovog ulja i stavite u pećnicu.
  7. Pecite na 200°C otprilike 15 minuta. Nemojte puno duže od toga jer ćete presušiti ribu, a onda više nije tako sočna i mekana.

WANNABE TARTAR
150 g (1 komad) grčkog jogurta
100 mL tekućeg jogurta
2 kisela krastavca
1 žličica senfa
2 manja režnja češnjaka
2 žličice suhog kopra
sol i papar

  1. Češnjak i krastavce narežite na što sitnije.
  2. Pomiješajte grčki jogurt, tekući jogurt i senf te im dodajte češnjak, krastavce i suhi vlasac.
  3. Posolite i popaprite po želji.
Kako poslužiti jelo?

Ja kadela pripremljenog na ovakav način svaki puta jedem na drugačiji način. Pa vam puštam par ideja da si prilagodite ručak:

  1. Kadel uz hladnu krumpir salatu i brokulom, rukolom, lukom i češnjakom.
  2. Kadel u zdjeli šarene salate s osvježavajućim dresingom.
  3. Kadel umotan u tortilje s puno svježeg povrća i hladnog dresinga na bazi jogurta.
  4. Ili klasika.. Kadel s blitvom i krumpirom.

U cijelom istraživanju vezanom uz kadela da bi mogla napisati neki relativno poučan i koristan post, palo mi je na pamet par ideja kako bi ga još mogla pripremiti s obzirom na to da stvarno nema kostiju.

Pa si mislim… Sigurno bi super bilo napraviti:

  1. neke polpetice od kadela, ili čak onako neke wannabe arancine s rižom i kadelom (što možda ne bi bilo loše napraviti niti od ostataka kadela)
  2. kadel u nekom umaku od naranče
  3. onako na brudet sa šalšom i tipa palentom (hvala A. na ideji! <3)

A ako nemate pri ruci kadela, puštam vam dva recepta s ribicama (klik klik na linkove).

  1. S(a)rdele u soku od naranče (samo ću reći da je recept od babe Danice; znači, za prste polizati je!)
  2. Marinirani oslić u sezamu (odličan u paninu i na salatu!)

Iii iii.. Ako ne želite propustiti neke nove avanture, slobodno se pretplatite na blog. Puštam kućicu!

Siiii juuu! ❤

Izvor informacija:
1. Bosch, C.A. (2012) Investigation of the chemical composition and nutritional value of smoothhound shark (Mustelus mustelus) meat

Svaka riječ dobro je došla..